March 31, 2012

0

Macam-macam Pupuh

  • March 31, 2012
  • Share
  • Asmarandana
    Laras: Salendro
    Watek: silih asih silih pikanyaah atawa mepelingan.
    1 Pada := 7 padalisan.
    Pupuh 1: Asmarandana

    Eling eling mangka eling ( 8 engang – vokal i / E-ling-e-ling-
    mang-ka-e-ling (jumlah 8), ling panungtung vokalna i)
    rumingkang di bumi alam( 8 – a )
    darma wawayangan bae ( 8 – e )
    raga taya pangawasa ( 8 – a )
    lamun kasasar lampah ( 7 – a )
    nafsu nu matak kaduhung ( 8 – u )
    badan anu katempuhan ( 8 – a )
    Panambih:
    Eling-eling masing eling
    Di dunya urang ngumbara
    Laku lampah nu utama
    Asih ka papada jalma
    Ucap tekad reujeung lampah
    Tingkah polah sing merenah
    Runtut rukun sauyunan
    Hirup jucung panggih jeung kamulyaan
    Balakbak
    Watek: pikaseurieun.
    1 pada := 3 padalisan.
    Pupuh 2: Balakbak
    Aya warung sisi jalan rame pisan – Citameng(15-e)
    Awewena luas luis geulis pisan – ngagoreng (15-e)
    Lalakina lalakina los ka pipir nyoo monyet – nyanggereng (19-e).
    Panambih:
    Aya warung sisi jalan
    Rame pisan ku nu jajan
    Tihothat nu ngaladangan
    Nu jarajan sukan-sukan
    Dangdanggula
    Pupuh 3: Dangdanggula
    Mega beureum surupna geus burit
    Ngalanglayung panas pipikiran
    Cikur jangkung jahe koneng
    Naha teu palay tepung
    Sim abdi mah ngabeunying leutik
    Ari ras cimataan
    Gedong tengah laut
    Ulah kapalang nya bela
    Paripaos gunting pameulahan gambir
    Kacipta salamina
    Panambih:
    Hiji basa, hiji bangsa
    Basa bangsa, Indonesia
    Hiji bangsa, hiji nusa
    Nusa tunggal, Nusantara
    Seler-seler, suku bangsa
    Di wewengkon, mana-mana
    Sakasuka, sakaduka
    Wujud bangsa, Indonesia
    Durma
    Pupuh 4: Durma:
    Moal ngejat sanajan ukur satapak
    Geus dipasti ku jangji
    Mun tacan laksana
    Numpes musuh sarakah
    Heunteu niat seja balik
    Najan palastra
    Mati di medan jurit
    Panambih:
    Di mamana si penjajah
    Pada amarah marudah
    Manan kapok anggur gawok
    Najan dituyuk diragut
    Nagri sadayana
    Umumna ngabela
    Nyempad rosa, pulitik penjajah
    Tapi nu ngajajah
    Teu pasrah, teu sadrah
    Terus meres, ngahina ngarinah.
    Gambuh
    Watek: bingung, samar polah atawa tambuh laku.
    1 Pada := 5 padalisan.
    Pupuh 5: Gambuh
    Ngahuleng banget bingung ( 7 – u )
    henteu terang ka mana ngajugjug ( 10 – u )
    turug turug harita teh enggeus burit ( 12 – i )
    panon poe geus rek surup ( 8 – u )
    keueung sieun aya meong ( 8 – o )
    Ngahuleng banget bingung
    Heunteu terang kamana nya indit
    Turug-turug harita teh, enggeus burit
    Panonpoe geus rek surup
    Keueung sieun, aya meong
    Panambih:
    Hulang-huleng, hulang-huleng
    Ngahuleng ngaraga meneng
    Hate ratug, tutunggulan
    Heunteu terang, kaler-kidul
    Turug-turug, turug-turug
    Harita teh, enggeus burit
    Panonpoe geus rek surup
    Keueung sieun aya meong
    Gurisa
    Kaping: 18.07.2003 13:58
    Watek: pangangguran, lulucon atawa tamba kesel.
    1 Pada := 8 Padalisan.
    Pupuh 6: Gurisa
    Hayang teuing geura beurang ( 8 – a )
    geus beurang rek ka Sumedang ( 8 – a )
    nagih anu boga hutang (8 – a )
    mun meunang rek meuli soang ( 8 – a )
    tapi najan henteu meunang ( 8 – a )
    teu rek buru buru mulang ( 8 – a )
    rek tuluy guguru nembang ( 8 – a )
    jeung diajar nabeuh gambang ( 8 – a)
    Hayang teuing geura beurang
    Geus beurang rek ka Sumedang
    Nagih ka nu boga hutang
    Mun meunang rek meuli soang
    Tapi najan henteu meunang
    Mo rek buru-buru mulang
    Rek terus guguru nembang
    Jeung diajar nabeuh gambang
    Panambih:
    Hayang teuing geura beurang
    Geus beurang rek ka Sumedang
    Nagih ka nu boga hutang
    Mun meunang rek meuli soang
    Tapi najan henteu meunang
    Mo rek buru-buru mulang
    Rek terus guguru nembang
    Jeung diajar nabeuh gambang
    .
    Juru Demung
    Pupuh 7: Jurudemung
    Mungguh nu hirup di dunya
    Ku kersaning anu agung
    Geus pinasti panggih
    Jeung dua rupa perkara
    Senang paselang jeung bingung
    Panambih:
    Mungguh hirup di alam dunya
    Ku kersaning anu agung
    Geus pinasti bakal panggih
    Suka bungah jeung kasedih
    Dua rupa nu tumiba
    Sakabeh jalma di dunya
    Senang patumbu jeung bingung
    Eta geus tangtu kasorang
    Kinanti
    Laras: Pelog/Salendro
    Watekna: miharep atawa prihatin.
    1 Pada := 6 Padalisan
    kembang ros ku matak lucu ( 8 – u )
    nya alus rupa nya seungit ( 8 – i )
    henteu aya papadana ( 8 – a )
    ratuning kembang sajati ( 8 – i )
    papaes di patamanan ( 8 – a )
    seungit manis ngadalingding ( 8 – i )
    Pupuh 8: Kinanti
    Budak leutik bisa ngapung
    Babaku ngapungna peuting
    Nguriling kakalayangan
    Neangan nu amis-amis
    Sarupaning bungbuahan
    Naon bae nu kapanggih
    Panambih:
    Ari beurang ngagarantung
    Pinuh dina dahan kai
    Disarada patembalan
    Nu kitu naon ngaranna
    Ladrang
    Pupuh 17: Ladrang
    Aya hiji rupa sato leutik
    Engkang-engkang, engkang-engkang
    Sok luluncatan di cai
    Ari bangun arek sarupa jeung lancah
    Panambih:
    Coba teguh masing telik
    Eta gambar sidik-sidik
    Sato naon kitu wanda
    Reujeung dimana ayana
    Lambang
    Watek: banyol atawa pikaseurieun.
    Unggal Pada diwangun ku opat Padalisan.
    Pupuh 9: Lambang
    Nawu kubang sisi tegal ( 8 – a )
    nyair bogo meunang kadal ( 8 – a )
    atuh teu payu dijual ( 8 – a )
    rek didahar da teu halal ( 8 – a )
    Panambih:
    Nawu kubang sisi tegal
    Nyiar bogo meunang kadal
    Nawu kubang sisi tegal
    Nyiar bogo meunang kadal
    Atuh teu payu dijual
    Rek didahar da teu halal
    Nawu kubang sisi tegal
    Nyiar bogo meunang kadal
    Meunang kadal
    Atuh teu payu dijual
    Rek didahar da teu halal
    Da teu halal
    Laras: Salendro
    Vokal: Seniman/wati RRI Bandung
    Sumber: Dokumen RRI Bandung
    Encryptor: Ki Hasan (khs579@yahoo.com)
    Titimangsa: 4 September 2004
    Magatru
    Pupuh 10: Magatru
    Majalaya, Ciparay, Banjaran, Bandung
    Kopo reujeung Cisondari, Cicalengka, Ujung Berung
    Rajamandala, Cimahi
    Leles, Limbangan, Tarogong
    Panambih:
    Sukuna pakepit tilu
    Panonna opat harerang
    Leumpangna semu nu lesu
    Ngalengkah teu bisa gancang
    Maskumambang
    Dikintun: koryati (202.51.230.139)
    Kaping: 17.02.2004 09:52
    Pupuh : Maskumambang
    Duh manusa mana kaniaya teuing
    teu aya rasrasan
    abong ka mahluk nu laip
    nyiksa henteu jeung aturan
    Hulu abdi karaosna langkung nyeri
    tulang asa bejad
    tanduk mah pon kitu deui
    taya raoskeuneunnana
    Na dikinten abdi mo ngarasa nyeri
    pedah kabisan
    tapi yaktosna mah abdi
    ngan bakating kumawula
    Oge margi anjeun rupina ka abdi
    miwarang jeung maksa
    buktina disina jurit
    kalawan jeung dihatean
    Pileuleuyan dunya pisah sareng abdi
    moal bisa panjang
    abdi ningal bumi langit
    rek mulang ka kalanggengan
    Mijil
    Pupuh 12: Mijil
    Mesat ngapung putra Sang Arimbi
    Jeung mega geus awor
    Beuki lila beuki luhur bae
    Larak-lirik ninggali ka bumi
    Milari sang rai
    Pangeran Bimanyu
    Panambih:
    Aduh Gusti nu Kawasa
    Jisim abdi ageung dosa
    Pangna abdi gering nangtung
    Reh ka sepuh wantun nundung


    Pangkur
    Watek: nafsu, lumampah atawa sadia rek perang.
    Unggal Pada diwangun kutujuh Padalisan.
    ———-
    Pupuh 13: Pangkur
    Seja nyaba ngalalana ( 8 – a )
    ngitung lembur ngajajah milang kori ( 12 – i )
    henteu puguh nu dijugjug ( 8 – u )
    balik paman sadaya ( 7 – a )
    nu ti mana tiluan semu rarusuh ( 12 – u )
    Lurah Begal ngawalonan ( 8 – a )
    “Aing ngaran Jayapati”( 8 – i )
    Panambih:
    Euleuh itu budak gembul
    Awak gembru bayuhyuh gawena kedul
    Ukur heuay jeung nundutan
    Ka sakola unggal poe kabeurangan
    He barudak tong nurutan
    Ka nu gembul kokomoan
    Bisi kedul jeung ogoan
    Awal akhir katempuhan
    Pucung
    Watekna piwuruk, wawaran, atawa mepelingan.
    Unggal Pada diwangun ku opat Padalisan.
    ———
    Pupuh 14: Pucung
    Estu untung nu bisa mupunjung indung ( 12 – u )
    jeung nyenangkeun bapa ( 6 – a )
    tanda yen bagjana gede ( 8 – e )
    hitup mulus kaseundeuhan ku berekah ( 12 – a )
    Lutung buntung luncat kana tunggul gintung
    Monyet loreng leupas
    luncat kana pager dengdek
    Bajing kuning jaralang belang buntutna
    Panambih:
    Hayu batur urang diajar sing suhud
    Ulah lalawora bisi engke henteu naek
    Batur seuri urang sumegruk nalangsa

    Sinom
    Watekna gumbira.
    Unggal Pada diwangun ku salapan Padalisan.
    Contona :
    Di wetan fajar balebat ( 8 – a )
    panon poe arek bijil ( 8 – i )
    sinarna ruhay burahay ( 8 – a )
    kingkilaban beureum kuning ( 8 – i )
    campur wungu saeutik ( 7 – i )
    kaselapan semu biru ( 8 – u )
    tanda Batara Surya ( 7 – a )
    bade lumungsur ka bumi ( 8 – a )
    murub mubyar langit sarwa hurung herang ( 12 – a )
    Pupuh 15: Sinom
    Warna-warna lauk empang
    Aya nu sami jeung pingping
    Pagulung patumpang-tumpang
    Ratna Rengganis ninggali
    Warnaning lauk cai
    Lalawak pating suruwuk
    Sepat pating karocepat
    Julung-julung ngajalingjing
    Sisi balong balingbing, sisi balungbang
    Panambih:
    Harta pada nareangan
    Harti pada narabahan
    Harta harti sarwa guna
    Pada bisa mere bukti
    Bisa hasil sapaneja
    Sok nyumponan cita-cita
    Harta harti song mangpaat
    Dapon diraksa taliti
    Wirangrong
    Pupuh 16: Wirangrong
    Barudak mangka ngalarti
    Ulah rek kadalon-dalon
    Enggon-enggon nungtut elmu
    Mangka getol mangka tigin
    Pibekeleun sarerea
    Modal bakti ka nagara
    Panambih:
    He barudak mangka ngarti
    Ulah rek kadalon-dalon
    Nungtut elmu jeung pangarti
    Masing rajin soson-soson
    Pibekeleun hirup tandang
    Modal bakti ka nagara
    Lemah cai anu urang
    Perlu dijaga dibela

    0 Responses to “Macam-macam Pupuh”

    Post a Comment

    This Blog is DOFOLLOW, Well Please Comment and are not included in spam Thank You..

    Cheers,

    Admin